Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 21. toukokuuta 2012

Hävikistä saippuaksi (ja siitä taas hävikiksi)

Ihanat kukkivat angervopensaat ja retrolautanen :D

Monessa ruokablogissa on viime viikkoina kirjoitettu paljon Hävikistä herkuiksi-kampanjasta. Minä ajattelin ottaa vinkkiä ajatuksesta ja mietin mitä minulla on kotona jääkaapissa jota voisi käyttää saippuantekoon. Heti bongasin 1/2 purkkia kookosmaitoa joka jäi yli kanakookoskeitosta sekä mantelikuitua (en tiedä mikä oikea termi on) joka jäi hävikiksi kun tein mantelimaitoa viherpirtelöä varten. Kookosmaito oli seissy lasipurkissa jääkaapissa jo niin kauan etten uskaltaisi syödä sitä, mutta ei siinä ollut hometta tai hajua niin saippuaan se sopii. Mantelikuitua voi toki syödä ja löytyy monenmoista ohjetta kekseistä sorbetteihin, mutta sillä saisi mukavasti kuorivan saippuan.

Tämmöistä purua mantelikuitu on. Sen saa puristettua ihan kuviaksi vaikka harsossa.
Kookosmaitojämät

Tein ihan perusohjeella saippuamassan ja surruuttelin sen kiisselivaiheeseen. Rasvoina käytin kookosrasvaa, oliivi-, maapähkinä- ja rypsiöljyä. Lipeäveteen lisäsin hieman sokeria ja suolaa. Sokeria sen takia että lipeä liukenisi paremmin ja suolaa sen takia että se lisäisi saippuaan kovuutta. Kiisselöityyn saippuamassaan lisäsin pikkuhiljaa kookosmaitoa lusikalla sekoittaen. Meni ne kaikki ihan hyvin :) Sen jälkeen otin muutaman kauhallisen saippuaa yhteen purkkiin. Kattilassa jäänneeseen saippuaan lisäsin 3 kukkurallista ruokalusikallista mantelikuitua ja laitoin saippuamassan tölkkiin kovettumaan.

Rasva pukkaa pois saippuasta.
Ihan kun kaurapuuroa....

Erikseen otettuun saippuamassaan lisäsin pari lusikallista mantelikuitua ja 5ml Cashmere creme tuoksua. Sitä viimeistä ei olisi pitänyt tehdä... :( Rasvat erottuivat heti ja saippuamassa + kuitu jäi lillumaan öljyyn. Ehdin jo laittaa saippuan muotteihin, mutta niistä vaan valui öljyä reunojen yli. Yritin vielä pelastaa saippuan (pelkästään tuoksun takia) ja pistin kaiken massan takaisin purkkiin ja yritin suurruutella sauvasekoittimella saippuan tasaiseksi. No pysyihän se pari sekunttia... Laitoin kuitenkin saippuahöttömassan pieneen tölkkiin ja toivoin parasta. Kaateli ylimääräisiä öljyjä pois kun ne puski pahasti pintaan. Puolen tunnin häsläämisen jälkeen pistin tölkin roskasäkkiin ja vein sen ulos. Ei siitä mitään saippuaa tullut. Eli loppujen lopuksi sain aikaan vaan enemmän hävikkiä. Onneksi on se toinen tuoksuton saippua joka näyttää onnistuneen ihan hyvin.

2 kommenttia:

  1. Lähdin etsimään voikukka-öljyn ohjetta ja löysinkin tämän saippua sivun. Eteeni aukesi aivan uusi maailma. Olen senverran kokeillut saippuan tekoa valmiista massasta eräällä kurssilla, että muottiinlaiton vaan osaan. Nyt tajusin, että massaa voisi tehdä itsekin. Neuvoisko joku ihan perusvinkit erilaisista öljyistä ja muusta?

    VastaaPoista
  2. Vastauksesta voisi tulla monta sivua pitkä! :)
    Jos kaipaat selkeätä ohjettaa saippuanteossa niin netistä löytyy jo valmiina vaikka mistä. Itse aloitin tällä: http://karppausjaperhe.blogspot.com/2009/10/saippuan-teko-kasintehty-saippua.html
    Jokainen rasva ja öljy tarvitsevat eri määrän lipeää. Helpointa on käyttää lipeälaskuria. Minä käytän tätä: http://www.soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
    Jos haluat tietää öljyistä enemmän niin eri öljyillä on eri ominaisuudet. Esim. risiiniöljy puhdistaa ja saippuassa lisää vaahtoavutta. Avokaadoöljy taas sopii kuivalle iholle sekä voiteissa ja saippuassa. Jos haluat tarkemmin kysellä asioita niin laita s-postia: kotikemistinpienipaja@gmail.com

    VastaaPoista